Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Het Centrum Seksueel Geweld…

 • Is het enige gespecialiseerde centrum in Nederland voor acuut seksueel geweld;
 • Is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland;
 • Is operationeel in 16 regio’s, verspreid over heel Nederland;
 • Wordt gefinancierd door de overheid en gemeentes;
 • Baseert haar werkwijze op wetenschappelijk onderzoek;
 • Werkt aan de hand van specifieke kwaliteitscriteria voor slachtoffers van acuut geweld.

Landelijke dekking

Het Centrum Seksueel Geweld is operationeel op 16 locaties in Nederland en heeft daarmee een landelijke dekking. Dit betekent dat elk slachtoffer van aanranding of verkrachting binnen een uur bij een van de locaties terechtkan.

Waarom een Centrum Seksueel Geweld?

Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld was in Nederland erg versnipperd. Voor medisch onderzoek, vaccinaties, psychische hulp, de mogelijke aangifte of andere hulpvragen moest je na een aanranding of verkrachting telkens op een ander adres zijn. De betrokken instanties werkten bovendien onvoldoende samen. Geen fijn uitgangspunt voor slachtoffers.

Uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC Utrecht bleek bovendien dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat slachtoffers van seksueel geweld aan iemand vertellen wat er is gebeurd en een jaar voordat ze hulp zoeken. Tegen die tijd hebben ze vaak al last van klachten, bijvoorbeeld door een depressie of een posttraumatische stressstoornis.

Iva Bicanic en Astrid Kremers, die al jaren samenwerkten om slachtoffers van seksueel geweld te behandelen, wilden de hulp na aanranding of verkrachting structureel verbeteren. Het liefst door alle zorg onder één dak te organiseren. Naar voorbeeld van de Rape Centers in Denemarken openden zij in 2012 de eerste locatie van het Centrum Seksueel Geweld. In 2018 is de zestiende en tevens laatste locatie geopend.

Chat met het Centrum Seksueel Geweld

Heb jij kortgeleden een nare seksuele ervaring meegemaakt? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen. Onze hulpverleners staan voor je klaar.

Iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt kan terecht op de chat van het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt je verhaal delen met onze hulpverleners. Zij geven jou informatie en helpen je als jij dat wilt. Twijfel je of je met jouw probleem wel bij de chat terecht kunt? Stel gewoon je vraag. Onze hulpverleners staan je altijd te woord.

Ben je in direct gevaar en loopt een situatie uit de hand?
In geval van nood bel je altijd 112!

Openingstijden

Je kunt (anoniem) chatten met ons op de volgende tijden:

Maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur

Zaterdag en zondag van 20.00 – 06.00 uur

Feestdagen van 20.00 – 06.00 uur

Hoe werkt de chat?

Je kunt via deze link inloggen met een naam en een wachtwoord. Dit hoeft niet je eigen naam te zijn. Als je bent aangemeld, kun je chatten met onze hulpverleners. Je kunt je verhaal delen of vragen stellen. Samen met jou kijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Je hebt ook de mogelijkheid om een anoniem account aan te maken. Met een account kun je altijd je chatgesprekken en informatie die je van ons krijgt teruglezen.

Onthoud je wachtwoord goed. We versturen om veiligheidsredenen geen nieuwe wachtwoorden. Als je je wachtwoord bent vergeten moet je een nieuw account aanmaken.

Goed om te weten:

 • Jouw verhaal en vragen worden vertrouwelijk behandeld
 • De chat bevindt zich in een beveiligde omgeving.
 • Je chat met professionele hulpverleners die gespecialiseerd zijn in seksueel geweld.
 • Chatten kan anoniem. We kunnen je ook helpen zonder dat we weten wie je bent. 
 • Je kunt met ons chatten als het seksueel geweld kort of langer geleden heeft plaats gevonden.
 • Chatten kan vanaf jouw eigen veilige plek en in stilte. Niemand hoeft te weten dat jij op dat moment aan het chatten bent.
 • Je kunt je chatgesprekken op een later moment weer inkijken. Zo hoef je belangrijke informatie niet te onthouden en kun je teruglezen wat jij en onze professional hebben besproken.
 • Lees meer informatie over o.a. onze werkwijze, anonimiteit en privacy in ons ‘informatie en privacydocument

Welke hulp kun je verwachten?

We gaan met je in gesprek en afhankelijk van jouw situatie bieden wij de hulp die jij nodig hebt. Het kan zijn dat je genoeg hebt aan een paar chatgesprekken waarin je informatie en tips krijgt. Soms is er meer nodig. We verwijzen je dan door naar het regionale Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is gespecialiseerd in de hulp aan slachtoffers die een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt.

Liever iemand bellen?

Wil je liever bellen? Dat kan. Je kunt ons 24/7 bereiken op 0800-0188 als de aanranding of verkrachting de afgelopen week is gebeurd. Is het langer geleden, dan word je de eerstvolgende werkdag teruggebeld.

Bellen en chatten met ons is gratis.