(Klik op afbeelding voor video)

Hadassah groeide op als Jehovah's Getuige. Haar wereld bestond uit een kleine groep mensen binnen het geloof. Door haar oom en tante werd zij in het geheim 10 jaar lang seksueel misbruikt. Zij is niet de enige die dit meemaakt, maar veel wordt er nog niet over gesproken. Hadassah doet haar verhaal: "Het is tijd. Het kan niet anders."

 

(Klik op afbeelding voor video)

We doken in de wereld van expose-groepen op Telegram. In deze video bespreken we wat we daar tegenkwamen, samen met slachtoffers, YousToub en Ouahiba die het taboe proberen te doorbreken.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Jongens die seksueel zijn misbruikt moeten beter geholpen worden. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Goede hulp is natuurlijk voor alle kinderen belangrijk, maar ze vinden dat het vooral voor jongens beter kan. Mark is zo'n jongen. Toen hij 15 was, is hij door een oudere man misbruikt. Hij had nooit gedacht dat hem zoiets zou overkomen. Verslaggever Bart sprak met hem. Mark wil graag anoniem blijven. Daarom is hij niet herkenbaar gefilmd en is zijn stem vervormd.

 

(Klik op afbeelding voor video)

Survivor Rik vertelt over zijn ervaring om anderen aan te moedigen om erover te praten, om hulp te zoeken, ook jongens! Maar ook blijkt uit het verhaal van Rik weer hoe belangrijk dat spreekrecht is.

Ook survivors in de groep vertellen me steeds hoe het oplucht om hun verhaal te delen en de daarop volgende liefdevolle, steunende reacties. Deel je verhaal, al is het maar met 1 iemand, blijf er niet langer mee rond lopen.

 

 

Sidenote: Laat je nimmer ontmoedigen en luister altijd naar je gevoel. Als je het traject aan wil gaan, doe dit dan vooral en vraag iemand je bij te staan.

(Klik op afbeelding voor video)

De redenen om aangifte te doen kunnen heel divers zijn. Vaak doen mensen bijvoorbeeld aangifte omdat ze herhaling willen voorkomen. Soms willen slachtoffers ook vergelding – niet zozeer dat iemand de gevangenis in gaat, maar dat een rechter tegen de pleger zegt: dat wat u gedaan heeft was fout. Het is belangrijk goed na te denken over de vraag of je aangifte wilt doen, want je gaat daarmee een traject in dat niet zomaar is te stoppen. Een advocaat kan je uitleggen wat je te wachten staat.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Het moment waarop je naar een advocaat toegaat, is bepalend voor wat hij of zij voor je kan betekenen. Een goed moment is als je overweegt om aangifte te gaan doen. Een advocaat kan uitleggen wat de gevolgen zijn van een aangifte. Daarna kun je beter beslissen of je dat wilt of niet. In het hele proces daarna kan een advocaat slachtoffer en naasten ook goed begeleiden, een steun zijn om je recht te halen. Soms kan dat ook zijn om schade te verhalen. Er zijn advocaten die gespecialiseerd zijn in het bijstaan van zedenslachtoffers. Deze advocaten zijn te vinden op www.langzs.nl. Zo’n advocaat hoeft niet altijd geld te kosten, dat kan ook gratis.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Ouders van kinderen die slachtoffer zijn van een ernstig zedenmisdrijf hebben spreekrecht in een rechtszaak. En de kinderen zelf ook. Doel van het spreekrecht is de rechtbank te informeren over wat de gevolgen van het misbruik zijn voor je kind, maar misschien ook wel voor het hele gezin. Soms willen betrokkenen de dader confronteren met wat hij of zij heeft aangericht. Spreekrecht kan ook op papier gebruikt worden. Het spreekrecht kan slachtoffers en naasten het gevoel geven dat ze iets kunnen doen en in die zin kan het helpen bij de verwerking.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Elke maandag om 17:00 uur heeft Jurre een date met iemand die jij misschien niet zo snel tegenkomt. Jurre stelt zijn date al jouw vragen. Deze week datet hij met Evi, zij is pedofiel.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Elke maandag om 17:00 uur heeft Jurre een date met iemand die jij misschien niet zo snel tegenkomt. Jurre stelt zijn date al jouw vragen. Deze week date hij met Stefan, hij is seksueel misbruikt.

 

 

(Klik op afbeelding voor video)

Elke maandag om 17:00 uur heeft Jurre een date met iemand die jij misschien niet zo snel tegenkomt. Jurre stelt zijn date al jouw vragen. Deze week datet hij met Esra, zij is verkracht.

 

 

(Klik op afbeelding voor artikel)

Elise’s zoon (25) was een heel druk en vrolijk kind, maar dat veranderde in korte tijd toen hij in de puberteit raakte. Hij werd depressief, maar wilde niet vertellen wat er aan de hand was. Na jarenlang zwijgen, kwam op zijn 24e het hoge woord eruit: “Mam, ik ben pedofiel.”